Palliatieve zorg is zorg in de laatste levensfase wanneer er geen genezing meer mogelijk is. In die fase streven wij er naar om de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te houden en om de naasten te ondersteunen.
Iemand die ongeneeslijk ziek is, kan nog wel een tijd leven met de ziekte. Het is belangrijk om het leven zo comfortabel mogelijk te maken. Dat heeft niet alleen betrekking op lichamelijke zorg, maar juist ook de sociale, psychische en emotionele zorg.
Uit onderzoek blijkt dat cliënten die palliatieve zorg krijgen, zich beter voelen in de laatste fase van hun leven. Ze voelen zich minder somber en angstig. Juist bij palliatieve zorg is intensieve, persoonlijke begeleiding ontzettend belangrijk. Helaas ontbreekt dat bij veel zorginstellingen.
Kim: “Juist bij palliatieve zorg is intensieve, persoonlijke begeleiding ontzettend belangrijk”
Wij zijn geen grote, logge organisatie, maar verzorgen kleinschalige thuiszorg. Wij bieden palliatieve zorg in het Westland met een klein team van zorgtoppers. Professionaliteit staat bij ons voorop, maar we werken in een familiaire sfeer.
Heeft u behoefte aan palliatieve in het Westland? Aarzel dan niet en bel ons om te kijken wat we voor u kunnen betekenen.
Bij Kim’s Hart voor de Zorg vinden we het belangrijk dat mensen zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Juist bij palliatieve zorg is dat ontzettend belangrijk. In de laatste levensfase is het van belang dat een cliënt zich zo comfortabel mogelijk voelt.
Wij vinden persoonlijke begeleiding belangrijk, ongeacht het type zorg die u of uw familielid krijgt. Bij palliatieve zorg is dat nog belangrijker. Wij streven naar een vast team van verzorgende en één aanspreekpunt. Wij zijn er niet alleen voor de cliënt, maar juist ook voor de naasten voor wie palliatieve zorg een emotioneel proces is.
Bij palliatieve zorg is genezing niet meer mogelijk en dus is alles er op gericht om de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden. Daarbij kijken we vooral naar de wensen en behoeften van de cliënt en naasten. Onze zorg is niet alleen lichamelijk, maar ook sociaal, psychisch en emotioneel.
Bij palliatieve zorg zijn de wensen van de cliënt belangrijk. De cliënt geeft aan wat hij of zij wel of niet wil. Dit noemen we ook wel autonomie van de cliënt: de vrijheid van de cliënt om zelf beslissingen te nemen, uiteraard in overleg met onze wijkverpleegkundige.
Deze vorm van zorg draait om de kwaliteit van leven in de laatste levensfase van de cliënt zo goed mogelijk te maken. Wij kijken echter ook naar naasten. Palliatieve zorg draait uiteindelijk om overlijden. Ook voor naasten is dat een moeilijke, emotionele periode waar veel gebeurt. Wij bieden graag een luisterend oor.
Palliatieve zorg bestaat uit vier verschillende fasen. Deze fasen zijn er op gericht om de kwaliteit van leven in de laatste levensfase van de cliënt te verbeteren en begeleiding te bieden een naasten.
Ziektegerichte palliatie betekent dat ziekte niet meer te genezen is. De ziekte wordt behandeld, maar er is geen genezing mogelijk.
In deze fase wordt er gekeken naar verlichting of verzachting van de klachten (palliatie) en dus het verbeteren van de kwaliteit van het leven. Er wordt in kaart gebracht welke zorg nodig is. De symptomen die in de eerste fase geconstateerd zijn verergeren, waardoor de cliënt bijvoorbeeld minder mobiel wordt. Dit is tevens deze fase waarin beslissingen worden genomen over het levenseinde, bijvoorbeeld het wel of niet toepassen van palliatieve sedatie of behandelingen.
In de eerste fasen gaat het om de kwaliteit van leven, in deze fase verschuift de aandacht naar de kwaliteit van sterven. Hierbij draait het om comfort, verminderen van klachten of afscheid nemen. Er kan gedacht worden aan palliatieve sedatie (het verlagen van het bewustzijn in de laatste levensfase). Dit gaat altijd in overleg met een arts. Een heftige, maar meestal korte fase van een paar dagen.
Na het overlijden van de client richten wij onze zorg op naasten, ook dit is onderdeel van de palliatieve zorg. Voor de naasten is palliatieve zorg ingrijpend en we merken dat naasten niet alleen ruimte nodig hebben, maar ook nazorg om het overlijden van hun dierbare te verwerken.
Palliatieve zorg is mogelijk in huis of in een zorginstelling. Als thuiszorgorganisatie richten wij ons op palliatieve zorg in huis. Veel cliënten vinden het prettig om, wanneer mogelijk, de laatste levensfase in een bekende, vertrouwde omgeving door te brengen. Als dit niet mogelijk is zal de palliatieve zorg plaatsvinden in een hospice, ziekenhuis of verzorgingstehuis.
De duur van palliatieve zorg verschilt per cliënt. Het kan dagen, weken of maanden duren en is afhankelijk van de zorg en of het mogelijk en wenselijk is een levensverlengende behandeling te geven. Palliatieve zorg is zorg waarbij genezing niet meer mogelijk is. De zorgperiode zal daarom in praktijk niet langer duren dan een paar maanden.
Wij streven naar palliatieve zorg op maat. Wij richten ons op ouderen in het Westland en omgeving. Kim’s hart voor de Zorg is een kleine organisatie waarbij persoonlijk contact voorop staat.
Wij vinden het belangrijk dat de cliënt zich op zijn of haar gemak voelt. Wij streven ernaar om zoveel mogelijk met een vast team te werken. Op deze manier bouwen cliënt en zorgverlener een vertrouwde band op.
We kijken naar uw persoonlijke situatie en houden rekening met uw wensen en voorkeuren. We vinden het belangrijk dat cliënten zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.
Wij willen onze bijdrage leveren door kwalitatief uitstekende en betrokken zorg te leveren.
Heeft u behoefte aan palliatieve in het Westland? Aarzel dan niet en bel ons om te kijken wat we voor u kunnen betekenen.